Asal-Usul Nama MALAYSIA, dan Apa Maknanya

Discussion in 'Entigapedia' started by andy_rz, Oct 31, 2013.

Discuss Asal-Usul Nama MALAYSIA, dan Apa Maknanya in the Entigapedia area at Nyit-Nyit.Net

 1. andy_rz Pra TK Level 1

  Messages:
  39
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  31
  Kita semua tahu bahawa MALAYSIA ialah nama negara kita setelah berlaku percantuman antara 11 negeri-negeri Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak. Sebelum penubuhan Malaysia, kita di Semenanjung Tanah Melayu memanggil negara kita Persekutuan Tanah Melayu. Semasa negara kita merdeka dari British pada tahun 1957, nama negara kita pada masa itu ialah PERSEKUTUAN TANAH MELAYU.

  Persekutuan Tanah Melayu telah ditubuhkan pada tahun 1948 oleh penjajah British, dengan persetujuan Raja-Raja Melayu dan UMNO(United Malays National Organisation). Sebelum itu, negeri-negeri yang tergabung di dalam Persekutuan Tanah Melayu di panggil negeri-negeri TANAH MELAYU sahaja. Di dalam bahasa Inggeris, negeri-negeri Tanah Melayu dipanggil ‘Malay States’, sementara Persekutuan Tanah Melayu di panggil ‘Federation of Malaya’, atau ‘Malaya’ sahaja.

  Persoalannya, bagaimana timbul nama MALAYSIA, iaitu gabungan nama-nama MALAYS dan ‘IA’. Dan kenapa pemimpin-pemimpin kita terdahulu menamakan nama negara kita MALASIA. Apakah dengan pertukaran nama dari Persekutuan Tanah Melayu kepada MALAYSIA, terhapuslah kata asal MELAYU sebagaimana dalam nama Persekutuan Tanah Melayu?

  Kalau kita kaji nama-nama negara-negara di dunia, terdapat nama-nama utama negara dunia, iaitu yang berakhir dengan ‘land’ , ‘tan’ dan ‘ia’. Semuanya membawa maksud yang hampir sama, bermaksud ‘tanah’. ‘Land’ ialah dari bahasa Inggeris/Eropah, ‘tan’ dari bahasa Farsi, dan ‘ia’ dari bahasa Latin.

  Antara nama-nama berakhir dengan ‘land’ ialah England(Tanah bangsa Angels), Iceland(tanah air batu atau ‘ice’), Scotland(tanah bangsa Scots), Swaziland(tanah bangsa Swazis), Finland(tanah bangsa Finns) dan sebagainya. Tidak lupa juga nama Thailand(tanah bangsa Thai).

  Antara nama-nama negara berakhir dengan ‘tan’ ialah Pakistan(tanah suci), Tajikistan(tanah bangsa Tajik), Afghanistan(tanah bangsa Afghan) dan Kirgyztan(tanah bangsa Kysgyz). Lain-lain nama termasuk Baluchistan, Kazakhstan, Turkemanistan.

  Hampir separuh nama-nama negara dunia berakhir dengan perkataan ‘ia’. Antaranya termasuk Russia(tanah bangsa Ross), Somalia(tanah bangsa Somali), Algeria(tanah bangsa Algiers), Bolivia(tanah bangsa Bolivars), India(tanah sungai Indus), Columbia(tanah Columbus), Mongolia(tanah bangsa Mongols), Ethiopia(tanah bangsa kulit hitam) dan sebagainya.

  Dari paparan di atas, jelaslah nama MALAYSIA adalah versi ‘latinised’ berpangkalkan perkataan MALAYS, ungkapan dalam bahasa Inggeris bagi perkataan MELAYU. Jadi MALAYS-IA bermakna LAND OF THE MALAYS, atau lebih tepat, TANAH BANGSA MELAYU.

  sumber : http://warisantmk.wordpress.com/2013/01/20/apa-maksud-sebenar-nama-malaysia/
   

  Gunakan jasa Rekber N3 untuk menjamin jual beli anda atau menghindari penipuan dengan meng klik disini
 2. ehemehem Pra TK Level 1

  Messages:
  44
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  33
  malays=melayu
  malaysia=tanah bangsa melayu

  kirain apaan arti malaysia, ternyata artinya sederhana, yaitu tanah bangsa melayu :ph34r:
   
 3. andy_rz Pra TK Level 1

  Messages:
  39
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  31

  ya gan.... gw juga sebelumnya ga tauh juga arti malaysia tuh apa...
   
 4. RahmatDwiYanto Belum Sekolah Level 0

  Messages:
  1
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  1
  owh artinya itu toh malaysia..
  nah klo indonesia artinya apa yah ?
   
 5. cruzzer Pra TK Level 1

  Messages:
  44
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  31
  Kalo di pikir2, hampir semua negara berakhiran land, tan, ia. Tpi intinya sama aja untuk menyatakan tanah/tempat
   
 6. andy_rz Pra TK Level 1

  Messages:
  39
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  31
  coba baca di sini gan.. siapa tauh bisa tambah pengetahuan kita..

  http://www.nyit-nyit.net/topic/139716-asal-usul-nama-%E2%80%9Cindonesia%E2%80%9D/
   

Share This Page